
Puna je fila! Božanstvena čokoladna poslastica koja se ne peče (recept)
24/01/2021
Ukus koji će vas raspmetiti krije se u čokoladnoj torti koja se ne peče. Sva je od fila i omiljena je na svim trpezama...
04/11/2020
Predivno testo ukusne pinsa pice probudiće sva vaša čula...
Photo by bhofack2 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Italijanska šefica Veruška Ankonitano otkriva zaboravljeni recept za tradicionalnu pinsu koja je nastala mnogo pre pice. Čak je i u “Eneidi” zapisano da su Rimljani gnječili žitarice kako bi napravili ovalno pecivo na užarenom uglju.
Pinsa, prethodnica pice, ove godine se vraća na svetske menije
Baš kao i pica i pinsa je „izum” siromašnih poljoprivrednika. Koristili su vodu i mešane žitarice: zob, ječam i proso. Nakon što bi razvukli testo u ovalni oblik, samo bi ga posolili i posuli aromatičnim biljem.
Pinsa podseća na fokaču, samo nema karakteristične rupe, a neretko bogati nadev zamenjuje tek malo maslinovog ulja i ruzmarina. Već zaboravljeno jelo oživele su italijanske pinserije u Americi, a gastronomski poznavaoci najavljuju da bi pinsa u 2020. mogla postati veliki hit. Kad se tome doda da testo za pinsu lakše pada na želudac od testa za picu, nema razloga da im ne verujemo, piše CafeBar&Restoran.
10 Best Pizza Pans For Your Kitchen (and the Secrets for the Best Pizza!) 🍕😋
👉https://t.co/Jq9LG7kI79 #italianfood #pizza #pizzalovers @thefoodelle pic.twitter.com/Qju91NJw2Y — Veruska Anconitano (@LaCuochina) June 22, 2020
U nastavku teksta donosimo vam osnovni recept za pinsu iz Rima koji je pripremila Veruška Ankonitano, gastro-stručnjak. Ta Italijanka koja živi i radi u Dablinu putuje po svetu šireći tradicionalnu italijansku kuhinju, a gostovala je na većini vodećih kulinarskih TV programa.
– Ovako se pravi pinsa u Rimu, a vi se po svom ukusu poigrajte sastojcima za nadeve, a možete odraditi i klasik s maslinovim uljem, solju i ruzmarinom – kaže Veruška.
PROČITAJTE: Testo na trpezi: Nećete odoleti pitama bogatog nadeva i punog ukusa
Photo by bhofack2 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Sastojci za testo:
* 800 g pšeničnog brašna
* 150 g pirinčanog brašna
* 50 g sojinog brašna
* 1/2 kesice suvog kvasca
* 20 g soli
* 10 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
* litar hladne vode.
Priprema:
* Pomešajte sve tri vrste brašna i kvasac.
* Dodajte 8 dl hladne vode i mešajte tri-četiri minuta.
* U testo dodajte so, umesite, pa dodajte ulje i nastavite da mesite.
* Dodajte preostalu hladnu vodu i mesite još najmanje pet minuta.
* Stavite testo u posudu i ostavite u frižideru najmanje 35 sati, a možete i 48.
* Testo izvadite iz frižidera i ostavite ga tri sata, tj. dok se ne udvostruči.
* Vadite komade testa za jednu pinsu, razvucite ih i rasporedite na nauljenom limu, pa dodajte nadev prema želji.
* Pecite u rerni zagrejanoj na 200° C oko deset minuta.
PROČITAJTE: Dva specijaliteta koja iziskuju malo više truda, ali će u njima uživati sva čula
Gastro savet CafeBar&Restoran
Za nadev možete iskoristiti slaninu ili, još bolje, sušene svinjske obraze (guanciale), a naravno i listiće pršute. Pecite ih u tiganju dok ne postanu hrskavi, a potom ih držite na toplom.
Puna je fila! Božanstvena čokoladna poslastica koja se ne peče (recept)
24/01/2021
Ukus koji će vas raspmetiti krije se u čokoladnoj torti koja se ne peče. Sva je od fila i omiljena je na svim trpezama...
Izdašna i meka: Vasilopita za sreću u duši i mir u kući (recept)
19/01/2021
Vasilopita nosi u sebi tradiciju koja magiju novogodišnje večeri može produžiti sve do prve Visibabe. Ovaj čuda i sladak naziv potiče od Svetog Vasilija koji predstavlja grčkog Deda Mraza, a čiji se imendan slavi prvog dana nove godine. Grčke domaćice pripremaju ovaj kolač kao miloštu za Svetog Vasilija koji će njihovoj kući doneti sreću i blagostanje, a vi ga možete pripremiti bez povoda ili za slavske trpeze.
Ukusne krofne koje ne upijaju ulje, napravite ih danas za sreću i blagostanje!
14/01/2021
Umesto vasilica koje se tradicionalno spremaju za Sprsku Novu godinu, danas, na Svetog Vasilija napravite deliciju koju će obožavati svi ukućani, a i gosti. Za sreću i zdravlje cele porodice ukusne krofne su pravi izbor. Evo jednostavnog recepta...
Idealni za božićno posluženje: Slani štapići sa susamom u dve varijante
07/01/2021
Slani štapići za božićno posluženje idelani su da servirate za užinu ili uz porodićno druženje. Meki su kao duša...
Taman što se prašina slegla: Vesna Dedić otkrila pravu istinu o sukobu sa Sanjom Marinković
27/02/2021
Sukob Vesne Dedić i Sanje Marinković bio je danima glavna tema svih medija, a sada, kada se "prašina slegla" Vesna je konačno otkrila istinu.
Biljana Obradović: Kad od muškarca nešto hoću, onda hoću sve!
27/02/2021
Biljana Obradović iskreno o emotivnom životu, planovima u karijeri i promenama, koje je napravila kod sebe.
Modni odabir Aleksandre Jeftanović - dokaz da klasična elegancija ne izlazi iz mode (foto)
27/02/2021
Modni odabir Aleksandre Jeftanović oduševio je mnoge, a posebno one sa istančanim modnim ukusom. Odabir koji je voditeljka napravila, dokazao je da klasična elegancija stil, koji nikada neće izaći iz mode.
Mnogi ne znaju: Sa njim je Džej Lo prvi put stala na "ludi"kamen (foto)
27/02/2021
Prvi muž Dženifer Lopez javnosti je manje poznat. Ipak, reč je o stvarno dobrom frajeru, sa kojim je 1997. godine prvi put stala na "ludi kamen".
Samo mesec dana od porođaja, a Marina Ćosić je već u top formi (foto)
27/02/2021
Marina Ćosić izgled je do perfekcije dovela samo mesec dana nakon porođaja, a stomak je nestao bez traga. Pored toga što izgleda sjajno, Marina je sa svojim pratiocima podelila i lepe vesti.
Horoskop za 27. februar: Nemojte sputavati partnerovu slobodnu volju
27/02/2021
Horoskop za 27. februar donosi preispsitivanje na emotivnom planu. Vašem partneru treba sloboda.
Komentari (0)