Gastro

Pinsa pica - Meka i vazdušasta poput oblaka (recept)

04/11/2020

Predivno testo ukusne pinsa pice probudiće sva vaša čula...

Photo by bhofack2 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Italijanska šefica Veruška Ankonitano otkriva zaboravljeni recept za tradicionalnu pinsu koja je nastala mnogo pre pice. Čak je i u “Eneidi” zapisano da su Rimljani gnječili žitarice kako bi napravili ovalno pecivo na užarenom uglju.

Pinsa, prethodnica pice, ove godine se vraća na svetske menije

Baš kao i pica i pinsa je „izum” siromašnih poljoprivrednika. Koristili su vodu i mešane žitarice: zob, ječam i proso. Nakon što bi razvukli testo u ovalni oblik, samo bi ga posolili i posuli aromatičnim biljem.

Pinsa podseća na fokaču, samo nema karakteristične rupe, a neretko bogati nadev zamenjuje tek malo maslinovog ulja i ruzmarina. Već zaboravljeno jelo oživele su italijanske pinserije u Americi, a gastronomski poznavaoci najavljuju da bi pinsa u 2020. mogla postati veliki hit. Kad se tome doda da testo za pinsu lakše pada na želudac od testa za picu, nema razloga da im ne verujemo, piše CafeBar&Restoran.

U nastavku teksta donosimo vam osnovni recept za pinsu iz Rima koji je pripremila Veruška Ankonitano, gastro-stručnjak. Ta Italijanka koja živi i radi u Dablinu putuje po svetu šireći tradicionalnu italijansku kuhinju, a gostovala je na većini vodećih kulinarskih TV programa.

– Ovako se pravi pinsa u Rimu, a vi se po svom ukusu poigrajte sastojcima za nadeve, a možete odraditi i klasik s maslinovim uljem, solju i ruzmarinom – kaže Veruška.

PROČITAJTE: Testo na trpezi: Nećete odoleti pitama bogatog nadeva i punog ukusa

Photo by bhofack2 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

 

Rimska pinsa

Sastojci za testo: 

* 800 g pšeničnog brašna
* 150 g pirinčanog brašna
* 50 g sojinog brašna
* 1/2 kesice suvog kvasca
* 20 g soli
* 10 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
* litar hladne vode.

Priprema: 

* Pomešajte sve tri vrste brašna i kvasac.
* Dodajte 8 dl hladne vode i mešajte tri-četiri minuta.
* U testo dodajte so, umesite, pa dodajte ulje i nastavite da mesite.
* Dodajte preostalu hladnu vodu i mesite još najmanje pet minuta.
* Stavite testo u posudu i ostavite u frižideru najmanje 35 sati, a možete i 48.
* Testo izvadite iz frižidera i ostavite ga tri sata, tj. dok se ne udvostruči.
* Vadite komade testa za jednu pinsu, razvucite ih i rasporedite na nauljenom limu, pa dodajte nadev prema želji.
* Pecite u rerni zagrejanoj na 200° C oko deset minuta.

PROČITAJTE: Dva specijaliteta koja iziskuju malo više truda, ali će u njima uživati sva čula

Gastro savet CafeBar&Restoran

Za nadev možete iskoristiti slaninu ili, još bolje, sušene svinjske obraze (guanciale), a naravno i listiće pršute. Pecite ih u tiganju dok ne postanu hrskavi, a potom ih držite na toplom.

U isti tiganj, na masnoću dodajte pelat, so i prstohvat čilija. Dinstajte na laganoj vatri deset minuta. Premažite pinsu umakom, pa je ispecite, odozgo stavite slaninu ili pršutu i pospite rendanim pekorinom ili parmezanom.

Komentari (0)

Loading