Gastro

Idealni za božićno posluženje: Slani štapići sa susamom u dve varijante

07/01/2021

Slani štapići za božićno posluženje idelani su da servirate za užinu ili uz porodićno druženje. Meki su kao duša...

Idealni za božićno posluženje: Slani štapići sa susamom u dve varijante

Tatyana Berkovich / iStock / Getty Images Plus via Getty

Bogata božićna trpeza ne može da prođe bez slanih ukusnih senzacija, zato vam u nastavku donosimo dva recepta za slane štapiće meke kao duša... 

Sastojci: 

1 margarin
500 grama brašna
2 cela jajeta
1 pakla svežeg kvasca
 5 kasika mlakog mleka
 2-3 kašičice šećera 

Priprema: 

U posudu sipati mlako mleko i pomešati sa izdrobljenim kvascem, šećerom i prstohvatom soli. Ostaviti nekoliko minuta da kvasac nadođe. Sve to pomešati sa pripremljenim brašnom i jajima i umesiti glatko testo. 

Testo razvući „na prst” ili 1 cm debljine i  iseći na štanglice, premazati umućenim žumancetom i posuti sa susamom ili sa krupnom soli. Ređati u namasćenu tepsiju i peći na 180 stepeni dok ne porumene.

Umesto pečenja i mrsnih obroka: Hranljivo voće na trpezi

porosolka / iStock / Getty Images Plus via Getty

 

Slani štapići koje možete praviti i bez kvasca, samo s praškom za pecivo

Sastojci: 

1 margarin
600gr brašna
prašak za pecivo
3 kašike pavlake
2 žumanceta
1 belance
soli po ukusu

Priprema: 

Pomešati 1 margarin sa 3 kašike pavlake, tome dodati 2 žumanceta i 1 belance, posoliti po ukusu, zatim tome dodati 600 grama brašna, prašak za pecivo i zamesiti glatko testo. 

Testo razviti na 1 cm debljine. Iseći na štanglice premazati umućenim žumancetom i posuti susamom. Ređati u tepsiju i peći na 180 stepeni dok ne porumene.

 Po zelji možete u testo dodati malo susama, a umesto štanglica možete formirati perece. 

Komentari (0)

Loading