
15/06/2025
2h
Emina Jahović o Mustafi Sandalu progovorila i otkrila kakav odnos danas imaju
Autor: Tamara Roksandić | 24/10/2020
Specijaliteti od mesa - Turnedo Rosini osvojiće vas na prvu!
Supa od luka i turnedo Rosini, koji se smatra najlukuznijim biftekom, sigurno su među najprepoznatljivijim specijalitetima zemlje koja se smatra pravim gastronomskim rajem za gurmane. Teža su za pripremu ali trud će vam se sigurno isplatiti: ako volite jela nesvakidašnjeg punog ukusa i fantastične arome, uživaćete u celom procesu – od pripreme do same degustacije.
Za 4 osobe
Vreme pripreme: 60 minuta
Sastojci:
kilogram luka
3-4 čena belog luka
50 g putera
kašika maslinovog ulja
kašika šećera
2 kašike brašna
200 ml belog vina
litar goveđeg bujona
nekoliko kriški hleba
150 g grijera
majčina dušica
so, biber
Priprema:
U dubljoj posudi istopite puter, dodajte maslinovo ulje, a potom i crni luk iseckan na tanke režnjeve. Luk poklopite i pržite 10 minuta dok ne postane staklast i dobije potrebnu mekoću. Dodajte kašiku šećera i nastavite s prženjem na laganoj vatri još 20 minuta kako bi se luk karamelizovao. Dodajte iseckani beli luk, a zatim sve pospite dvema kašikama brašna i dobro promešajte. Postepeno dodajite belo vino mešajući luk, a zatim topli goveđi bujon. Pokrijte i kuvajte još 15-20 minuta. Začinite prema ukusu. Kada supa bude gotova, sipajte u manje posude pogodne za rernu. Preko supe stavite komad-dva prepečenog francuskog hleba, pa izrendajte odozgo sir grijer. Ako ga nemate, izaberite neki koji se lako topi. Posude stavite u zagrejanu rernu na 10 minuta dok se sir ne rastopi i dobije zlatnožutu boju.
Za 2 osobe
Vreme pripreme: 45 minuta
Sastojci:
4 bifteka
kašičica maslinovog ulja
kašičica putera
4 režnja guščije džigerice
4 kriške preprženog belog hleba bez kore
kašičica crnog vina
čen belog luka
2 narezana tartufa, a ako nemate, vrganja ili šampinjona
Za sos od vina:
preostali saft u tiganju od prženja mesa i guščije džigerice
2 kašičice rakije
1 dl crnog vina
Priprema:
U tiganju pomešajte ulje i puter. Posolite i pobiberite biftek, stavite ga na vreo tiganj pa ga pržite najviše tri minuta dok ne dobije koricu. Okrenite ga, a potom izvadite, a u prazan tiganj stavite režnjeve guščije džigerice da se samo kratko karamelizuju i odmah iz izvadite na papirnu salvetu. Ne bacajte sokove iz tiganja jer ćete ih upotrebiti za sos od pečuraka. U drugom tiganju na malo putera ispržite pečurke, zalijte ih kašičicom crnog vina i dodajte seckani beli luk. U sos u kom ste pržili biftek, dodajte dve kašičice rakije i decilitar vina pa mešajte dok višak tečnosti ne ispari. To dodajte pečurkama i sve zajedno pržite oko tri minuta. Na tanjir stavite prepržen tost, na njega biftek, a odozgo režanj guščije džigerice. Na vrh stavite pečurke iz sosa i servirajte uz sos.
15/06/2025
2h
Emina Jahović o Mustafi Sandalu progovorila i otkrila kakav odnos danas imaju
Sve za maminu princezu: Kaća Grujić se potrudila da Katja na odmoru dobije kraljevski tretman
15/06/2025
3h
Katja Gobeljić se vratila sa odmora
Đina Džinović je ovako izgledala pre estetskih korekcija FOTO
15/06/2025
5h
Đina Džinović estetske korekcije radila je jako mlada
Šest godina od razvoda sama, a evo ko je Anu Kokić dočekao na aeodoromu
15/06/2025
7h
Ko je Anu Kokić dočekao na aerodoromu
Kad si Čolina ćerka nosiš ovakvu haljinu: Pogledajte kako je Lara izgledala na maturskoj večeri
15/06/2025
12h
Matura Lare Čolić poseban je dan za nju
Komentari (0)