Lifestyle

Zaboravite na instant rezultate i gladovanje i izaberite dijetu po Vašoj meri!

Zaboravite na instant rezultate i gladovanje i izaberite dijetu po Vašoj meri!

story

U moru najrazličitijih načina ishrane koji za cilj imaju gubitak kilograma za vas smo izdvojili nekoliko najpopularnijih. Po mišljenju njihovih korisnika, daju odlične rezultate i što je najvažnije – nisu opasne po zdravlje

 

Da li će dijeta biti delotvorna zavisi od Vašeg organizma i Vaše odluke. U nastavku Vam dajemo nekoliko predloga kako da korigujete ishranu.

Svi znamo koliko je važno jesti raznoliku hranu, iz svih pet prehrambenih grupa. Obroci bi trebalo da budu izbalansirani. Ako želite da skinete kilograme bez čuvenog jo-jo efekta, zaboravite na instant rezultate i gladovanje.

Nutricionisti smatraju da je najzdravije gubiti pola do kilogram nedeljno. Dijete ne bi smele da štete zdravlju i zato je važno slediti nekoliko osnovnih saveta.

Visokokaloričnu hranu zamenite manje kaloričnom i jedite mnogo voća, povrća, nerafinisanih ugljenih hidrata, a loše masti zamenite dobrim. Jako je važno fizički se aktivirati, makar praktikovati šetnje (u uslovima izolacije lagano trčanje u mestu ili brzi hod u mestu), i najvažnije – paziti na veličinu porcija koje jedete.

PROČITAJTE JOŠ: Otkriveno! Ovo je delotvorna dijeta pomoću koje je Adel skinula više od 40 kilograma

Noom delotvorna dijeta

Kroz ovaj režim ishrane vodi vas aplikacija koju morate da skinete i popunite svojim podacima. Na osnovu vaših odgovora, dobijate program vežbanja i ishrane u trajanju od 16 nedelja, kao i sertifikovanog trenera koji će vam pomoći da dosegnete svoje ciljeve.

PROČITAJTE JOŠ: Limun dijeta – Jednostavna, a delotvorna

Ova dijeta podstiče uravnoteženu ishranu i kombinacije namirnica razvrstanih u tri grupe: zelenu hranu (preporučena veća konzumacija), žutu hranu (preporučena umerena konzumacija) i crvenu hranu (preporučena retka konzumacija).

Zelena boja: jabuke, kafa, belanca, nemasni jogurt, ovsena kaša, nemasno mleko, slatki krompir, paradajz

Žuta boja: avokado, mahunarke, pivo, jaja, humus, nemasni sirevi

Crvena boja: kolači, pomfrit, pica, vino

Prema „Noom“ aplikaciji, reč je o načinu života, a ne dijeti, jer ste povezani s obučenim trenerom koji vam pomaže da ispunite ciljeve ishrane, da razumete meru unosa proteina i ugljenih hidrata, odnosno da promenite svakodnevne loše navike zbog kojih se gojite.

Sve što vam je potrebno jeste da odaberete hranu s liste koju ćete pojesti i pobrinite se da njihov ukupni kalorijski sadržaj ne pređe normu.

PROČITAJTE I: 10 najvećih mitova i zabluda o dijetama i mršavljenju

16:8 dijeta

Režim dijete 16:8 kreiran je oko pravila da se 16 sati u svakom danu posti, dok se u ostalih osam sati mogu rasporediti manji obroci. Raspored pravite sami, u zavisnosti od toga kad započinjete s jelom.

Ako doručkujete oko devet sati, tada ćete poslednji obrok imati u 17 sati, dok kasniji jutarnji obrok, oko 12 sati, znači da će večera biti u 20 sati. To podrazumeva da ćete preskočiti večernja grickanja ispred televizora.

PROČITAJTE JOŠ: IMA DA IZGLEDATE KAO AVION: PARADAJZ DIJETA garantuje gubitak kilograma “očas posla”

Kada postite, poželjno je piti nezaslađen čaj, vodu i dijetalne sokove. U razdoblju od osam sati, kad je hrana dopuštena, savetuju se lagani i zdravi obroci, uz povremeno uživanje u omiljenim poslasticama.

Dijeta od 1200 kalorija

Cilj dijete od 1200 kalorija jeste unos toliko kalorija dnevno. Matematika ove dijete prilično je jednostavna.

Konzumacijom manje kalorija naše telo pribegava sagorevanju pohranjenih masti, što kao posledicu ima mršavljenje. Ova dijeta najprikladnija je za osobe prekomerne težine koje žive neaktivnim načinom života i možda im nije potrebno preporučenih 2000 kalorija dnevno.

Dijeta podrazumeva tri obroka dnevno uz dve obavezne užine, tako da nema gladovanja i odricanja.

PROČITAJTE JOŠ: ZVUČI NEMOGUĆE ALI, SAMO ZVUČI: Dijeta na hlebu – minus 3 kg nedeljno!

Uz dijetu je neophodno povećati unos tečnosti, pa se pije litar i po do dva vode.

Unos povrća i salata nije ograničen, ali je preporuka da se uzima jedna šolja povrća kao prilog, a to je oko 200 grama i salate koliko možete uz to. Isto važi i za voće, jedan komad krupnijeg poput jabuke, kruške, dva-tri komada sitnijeg voća ili jedna šolja onog bobičastog.

Keto dijeta

Ultrapopularna poslednjih godina, ova dijeta je zasnovana na smanjenom unosu ugljenih hidrata i pojačanom unosu nemasnih belančevina i zdravih masti, kao uz brojne dodatke u ishrani.

Keto dijetom sagorevaju se masti i dolazi do ketoze, a to je stanje organizma kada se u telu pojave ketoni u većem broju od običnog, koji nastaju kao produkt razgradnje masti, koja se koristi kao energija.

PROČITAJTE JOŠ: Braziliska dijeta: Kako da izgubite i do 12 kilograma za mesec dana

Dakle, u stanju ketoze telo koristi masti unesene hranom za proizvodnju energije, a s obzirom na visok udeo masti i proteini ostaju pošteđeni.

Zbog svega toga, postiže se učinak očuvanja mišićnog tkiva, a topljenja masnih naslaga, što je najčešće želja svih koji se odlučuju za ovu vrstu ishrane.

GOLO dijeta

Ovaj način ishrane temelji se na pretpostavci da niskoglikemijska ishrana, koja smanjuje nagle skokove šećera u krvi, može biti korisna za gubitak kilograma, sagorevanje masti i brži metabolizam.

Zapravo, ovo je program za mršavljenje koji će vam pomoći da izgubite težinu kroz upravljanje insulinom. Jede se između 1300 i 1800 kalorija dnevno i to tri uravnotežena jela. Oni koji su na ovaj način izgubili telesnu težinu bili su usmereni na vežbanje u trajanju od 15 minuta dnevno.

PROČITAJTE: Mediteranski način ishrane – delotvorna dijeta protiv depresije

Sve vezano za ovu dijetu saznaje se preko internet stranice programa koji beleži veliku popularnost poslednjih godina u celom svetu zbog delotvornosti i individualnog pristupa svakom korisniku dijete. Poznato je da uz ovu dijetu obavezno idu suplementi i to hrom, cink i magnezijum, kao i neki biljni dodaci.

Daš delotvorna dijeta

Ovaj tip ishrane stručnjaci su osmislili kao sredstvo borbe protiv visokog krvnog pritiska. Doktori je preporučuju svima koji imaju hipertenziju ili problem s visokim krvnim pritiskom jer smanjuje rizik za oboljenje od drugih kardiovaskularnih bolesti.

Daš (DASH) dijeta bazira se na unosu voća, povrća, žitarica od celog zrna, nemasnog mesa, a najvažnije odlike ove dijete jesu smanjen unos soli, šećera, masnoća i crvenog mesa. Zbog svega toga stručnjaci je ocjenjuju kao tip ishrane koji je pogodan i za one koji nemaju problema s pritiskom, nego žele smršati na zdrav način i, što je najvažnije, bez jo-jo efekta.

PROČITAJTE I: Najpopularnija dijeta u 2020. je Švedska dijeta

Ovaj način ishrane nije restriktivan.

Savetuje se zamena određenih namirnica zdravijim opcijama, a posebno je važno svakodnevno jesti voće i povrće. Ova delotvorna dijeta uključuje i dovoljno proteina na dnevnoj bazi kao i zdravih ugljenih hidrata, a uz tri glavna obroka i dva međuobroka sigurno se nećete osećati gladno.

Osnovne smernice za pridržavanje ovog tipa ishrane:

- dnevni unos soli ograničite na 2300 mg (jednu kašičicu)
- jedite više povrća i voća
- unosite žitarice od celog zrna umesto običnih
- birajte nemasne izvore proteina, poput ribe, belog mesa, mahunarki
- izbegavajte industrijsku prerađenu hranu
- preporučena je fizička aktivnost od 30 minuta dnevno, makar šetnja

Komentari (0)

Loading