Lifestyle

Bacite sve kreme koje imate, ovo INSTANT briše bore!

Bacite sve kreme koje imate, ovo INSTANT briše bore!

Ceđena ulja biljaka odlikuje visok sadržaj aktivnih sastojaka i antioksidansa te su odlična za negu lica, sprečavaju gubitak vlage u dermisu i vrlo su efikasna u borbi protiv starenja

Budući da ljudi odavno znaju koliko blagodeti donose, biljna ulja danas imaju široku primenu ne samo u nezi lica i tela već ulaze u satav mnogih kozmetičkih proizvoda. Ona neguju i hrane kožu zahvaljujući tome što sadrže mnogo nezasićenih masnih kiselina, vitamina, flavonida, lecitina, a bogata su i antioksidansima. Većina ulja čuva elastičnost i hidrira kožu, što je vrlo bitno, a dobro je znati i da mnoge biljke same po sebi imaju antiupalne ili antiejdžing sastojke. Posebna priča je što iz dana u dan postajemo svesniji činjenice koliku vrednost, sami po sebi, imaju prirodni sastojci.

Eterična i bazna ulja

Na samom početku priče o prirodnim uljima treba napraviti razliku između ova dva pojma. Eterična ulja se dobijaju procesom destilovanja materija sadržanih u biljkama, a biljna ulja u procesu tzv. hladnog ceđenja ili ređe toplog. Veoma je važno da budu hladno ceđena, jer im je struktura potpuno drugačija. Iz vida se ne sme izgubiti činjenica da su eterična ulja neuporedivo koncentrovanija od biljnih, pa zato mogu da izazovu iritaciju kože ako se nerazblažena nanesu na nju direktno. Dakle, važno je voditi računa o njihovoj koncentraciji. Dodaju se u kreme ili bazna ulja do pet odsto.

Ove namirnice jedete svi i nemate pojma da vas goje!

Bazna ulja mogu da se nanose direktno na kožu, bez ikakvih bojazni (osim ako smo alergični na biljke od kojih su napravljene). Bazna su bademovo, ulje jojobe, kokosovo, maslinovo, pirinčano, čak i suncokretovo... Kao baza, veoma je dobar i ši puter, ali je prilično čvrst, pa mora da se dovede do određene temperature da bi omekšao.

Najpoznatija eterična ulja su eukaliptus, lavanda, limun, ruzmarin, slatka pomorandža, nana, čajno drvo...

Lekovita svojstva

Ako se koža blago zacrveni, neven će je smiriti, a ukoliko se pojavi poneka bubuljica ili flekica – upotrebite ulje čajnog drveta. Odlično je i ulje avokada, koje sadrži masne kiseline. Za kožu je čak veoma dobro i ulje dobijeno iz semena kajsije, kao i crnog kima, a nije zgoreg znati da za oba tvrde da imaju lekovita svojstva.   Popularno je i arganovo ulje, koje je vrlo dobro za suvu i dehidriranu kožu, a značajno mesto ima i u nezi kose. Sadrži oleinsku kiselinu, koja prija suvoj i dehidriranoj koži i kosi, ali i noktima. Manje je poznato, ali je odlično, ulje nara. Smatra se vrlo efikasnim antiejdžing uljem, jer utiče na brzu regeneraciju kože. Kad imate, npr. 95 odsto bademovog i pet odsto ulja od nara dobijate odličan, prirodan antiejdžing preparat. Pažnju treba obratiti i na ulje od ploda divlje ruže, koje leči ožiljke od akni i hiperpigmentacije.

Evo šta će vam se sve dogoditi ako jedete 4 badema svaki dan

Kao ni sa bilo čim drugim, ne treba preterivati, a činjenica je i da koža najbolje “zna” koliko joj je potrebno i da upravo toliko upije. Žene s mešovitim tipom kože mogu da dodaju samo nekoliko kapi tih ulja u kremu koju svakodnevno koriste. Tako će na lice naneti manje masnoće, a njihova koža će dobiti te divne sastojke iz prirode. Može čak da se pravi kombinacija ulja, što povećava spektar blagotvornih materija.

MACERAT

Kada se u bazno ulje potope delovi biljaka i ostave u njemu određeno vreme, dobija se macerat. Sadrži lekovite komponente biljaka koje su topive u uljima. Može se napraviti tako što ćemo uzeti manju teglu i do pola je napuniti usitnjenim delovima biljke, koju želimo da maceriramo, a potom sipamo ulje. Zatvorenu teglicu ostavimo na sunčano mesto, četiri-pet nedelja, s tim što je treba jednom ili dva puta dnevno protresti. Potom se smesa procedi, a tečnost naspe u staklenu bočicu i drži na tamnom mestu. Tako spremljena i čuvana može da traje i nekoliko meseci.