Lifestyle

NIS lider održivog razvoja u Srbiji: Kompanija koja brine o ljudima

NIS lider održivog razvoja u Srbiji: Kompanija koja brine o ljudima

U prijatnom ambijentu Muzeja moderne umetnosti „Macura“ u Starim Banovcima, kompanija NIS je predstavila Izveštaj o održivom razvoju za 2017. godinu, osmi po redu od početka izveštavanja 2010. godine. Kompanija je i na ovaj način pokazala da su poslovni rezultati veoma važni, ali da su briga o ljudima i životnoj sredini od jednakog značaja, te da će NIS ostati dosledan takvom pristupu i u budućnosti.

Predstavljanju Izveštaja o održivom razvoju prisustvovali su Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, poslovni saradnici kompanije, predstavnici stručne javnosti i medija, kao i predstavnici sindikata i top menadžmenta NIS-a.

Tom prilikom održana je panel diskusija „Održivost inovacija“ na kojoj su, pored Kirila Tjurdenjeva, generalnog direktora NIS-a, učestvovali i Miroslav Lutovac, direktor sektora industrije Privredne komore Srbije, Olivera Andrijašević iz revizorske kuće „Ernst&Young“ i Filip Ilić, stipendista NIS-a koji je nakon završetka školovanja zaposlen u kompaniji.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS, rekao je da su principi održivog razvoja već utkani u svaki proces u kompaniji.

 - Više od svega drugog, osnova održivog razvoja je briga o ljudima, na svaki mogući način. Od gledanja na jednakost polova kao na mogućnost, do stvaranja uslova za dostojanstveni život i rad. Najvažnija je svakako, briga o zdravlju i životu svakog našeg zaposlenog. Jedan od najznačajnijih stubova održivog razvoja za NIS je ulaganje u ljude. Od 2009. godine NIS je u društveno odgovorne projekte uložio više od 3 milijarde dinara, a samo u projekte u oblasti obrazovanja i nauke više od 600 miliona dinara. Za NIS ulaganje u mlade i znanje predstavlja investiciju koja se uvek isplati jer je reč o talentovanim i mladim ljudima, koji su motivisani i usmereni na promenu, razvoj i inovacije koji doprinose modernizaciji što je ključ za očuvanje konkurentnosti i održivosti kompanije - rekao je Tjurdenjev.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, govorio je o značaju poslovanja u skladu sa principima održivog razvoja.

 - Značaj toga često izgubimo iz fokusa, a ova planeta je naše jedino stanište i jedina budućnost naše dece. Upravo zato sam ponosan što NIS, kao možda baš naša najbogatija kompanija, predstavlja lidera u toj oblasti i nameće upravo ciljeve koji su esencijalno važni i od njih zavisi budućnost svih nas, pa i budućnost kompanije. Iz tog razloga Vlada Srbije posebnu pažnju posvećuje ciljevima Ujedinjenih nacija vezano za održivi razvoj i to duboko prepoznaje kao ekonomsku, socijalnu i ekološku dimenziju kojoj treba udahnuti život na raznim poljima – od održive energije do ulaganja u ljudske resurse - naveo je Antić.

Miroslav Lutovac, direktor sektora industrije Privredne komore Srbije, naveo je da je od posebnog značaja to što NIS, kao jedna od najvećih kompanija u Srbiji, posluje u skladu sa principima održivog razvoja.

- NIS je po svojim, pre svega poslovnim, ali i ovim drugim, u poslednje vreme važnijim rezultatima, postao primer na koji se treba ugledati. Oni su to postigli strateškim opredeljenjem i u suštini, iza termina održivi razvoj – ja vidim želju da budu prisutni i da dugo traju. NIS je s obzirom na svoj potencijal, kompanija koja za sobom povlači masu drugih firmi koje posluju na teritoriji naše zemlje - naveo je Lutovac.

Olivera Andrijašević iz revizorske kuće „Ernst&Young“ govorila je o domaćoj i međunarodnoj praksi izveštavanja o održivom razvoju i istakla značaj verifikacije podataka koje kompanije iznose u izveštajima.

- Mi smo kao kompanija veoma ponosni što smo partneri NIS na tom polju, evo već treću godinu, od 2015. godine. NIS kao takav ne može da izgubi poziciju pionira u izveštavanju o održivom razvoju. Kada se kaže prvi ste u nečemu, a pogotovo ako je u pitanju neki proces, ne možete se takmičiti sa nekim ko je prvi započeo taj proces, tako da će NIS zauvek istorijski u Srbiji biti i ostati prva kompanija koja je prepoznala značaj izveštavanja - rekla je Olivera Andrijašević.

Filip Ilić je istakao značaj ulaganja u mlade, kao i činjenicu da je još tokom studija potpisao ugovor o radu sa NIS-om što mu je omogućilo da se u potpunosti posveti stručnom usavršavanju.

- Za mene je ulaganje u mlade zapravo održivi razvoj. Ja sam potpisao ugovor o radu sa NIS-om još dok sam bio na studijama i to mi je omogućilo da se posvetim učenju i usavršavanju, nisam morao da brinem o egzistencijalnim problemima. Sada, kada sam deo kompanije, posebno mi je važno što obuke i stručno usavršavanje ne prestaju, već imamo priliku da prolazimo brojne treninge, posećujemo naučne konferencije, rešavamo zadatke koji su od strateškog interesa za kompaniju. Ono što sam se uverio na tim obukama je da nivo znanja koji mi nosimo sa sobom može u potpunosti da se nosi sa znanjem kolega iz drugih kompanija iz inostranstva koje su lideri u pojedinim oblastima - kazao je Ilić.

Izveštaj kompanije NIS o održivom razvoju za 2017. godinu, koji je u skladu sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative (GRI), verifikovala je nezavisna revizorska kuća „Ernst&Young“. Izveštaj se fokusira na izazove u poslovanju NIS-a tokom 2017. godine, kao i na ključna pitanja vezana za poslovne aktivnosti i društveno odgovorne projekte kompanije.

Između ostalog, u Izveštaju se navodi da je NIS u 2017. godini značajno unapredio finansijske rezultate pa je tako ostvarena neto dobit od 27 milijardi dinara, odnosno 80 odsto više nego u 2016. godini. Takođe, NIS je u razvoj kompanije uložio 26,5 milijardi dinara i tako ostao jedan od vodećih domaćih investitora. U skladu sa Strategijom razvoja do 2025. godine prioritet NIS-a i u narednom periodu biće uvođenje moderne opreme i inovativnih tehnologija koje će omogućiti kompaniji da zadrži poziciju lidera na regionalnom energetskom tržištu.

Pored toga, NIS je u 2017. godini nastavio da realizuje brojne projekte iz oblasti zaštite životne sredine i u te svrhe uložio 479 miliona dinara. Takođe, pod sloganom „Budućnost na delu“ NIS sprovodi društveno odgovorne projekte u koje je tokom 2017. godine investirano više od 370 miliona dinara. Prioritet kompanije u toj oblasti je da doprinese socijalnom i ekonomskom razvoju šire društvene zajednice, sa naročitom pažnjom na unapređenje obrazovanja, kako bi se stvorili što bolji uslovi za budući razvoj mladih u Srbiji. Takođe, NIS je veliku pažnju posvetio i profesionalnom razvoju zaposlenih pa je u njihove obuke samo u 2017. godini uloženo 196 miliona dinara.