Celebrity News

Obilna praznična ishrana ubrzava starenje lica, a evo šta radi vašem telu (FOTO)

Koža lica nakon praznika uglavnom ukaže na problem u ishrani

Obilna praznična ishrana ubrzava starenje lica, a evo šta radi vašem telu (FOTO)

unsplash

Svakoj osobi koja drži do sebe i svog izgleda jako je važno koje namirnice koristi. Da one utiču na to kako nam koža lica izgleda, na kvalitet našeg života, ujedno zdravlje celokupnog organizma, naučno je dokazano i dostupno svima putem interneta, medicinskih udžbenika, pa i medija.

Pročitajte: Pet navika koje uništavaju lepotu - Velika zabluda je da ovu zdravu namirnicu treba jesti svakog dana

Uprkos očiglednim činjenicama, oko praznika kao da svi zaboravimo na sve gore pomenuto, na lekarske savete i moguće posledice, te uglavnom već oko Nove godine sve do Božića unosimo veliku količinu hrane koju treba dozirati, nikako se ne sme preterivati.

unsplash

 

Ruske salate, razne mesne prerađevine, sirevi, svinjsko meso sa ražnja, sarmice, čokoladne i voćne torte, sve je to sastavni deo gotovo svake srpske trpeze čije se posledice manifestuju odmah nakon praznika.

Ako primetite da vam je koža suva, da su usledile akne, bore, da stalno osećate umor, da su vam lice, ruke i noge natečeni, budite uvereni da je sve to rezultat gore navedene ishrane.

unsplash

 

ZAČINJENA HRANA

Koliko god voleli ljuto, kiselo ili slano, s tim budite veoma oprezni – ovakav način ishrane dovodi do oticanja i, čak, lomljenja krvnih sudova, pogoršanja kožnih oboljenja poput rozacee i raznih upala, povećava telesnu temperaturu, pojačava znojenje, a to dalje dovodi do širenja bakterija na koži.

INSTANT SUPE

U jednoj kesici instant-supe nalazi se i do 1.000 miligrama natrijuma, što može da poremeti imune ćelije i njihov normalan rad, smanji elastičnost kože i dovede do povišenog krvnog pritiska.

unsplash

 

MESNE PRERAĐEVINE

Ono što slaninu, kobasice i šunku čini ukusnima ujedno je ono što ih čini štetnim. Natrijum i konzervansi pojačavaju upalne procese u organizmu i mogu da "istroše" telo i spolja i iznutra, a među eventualnim posledicama su i moždani udar, dijabetes i kardiovaskularna oboljenja.

Pročitajte: Verovali ili ne – eliksir mladosti nam je pred nosem

SLATKIŠI I VOĆE

Izlišno je reći da su beli šećer, slatkiši i gazirana pića neprijatelj zdravlja i mladolike kože, a malo je poznato da čak i fruktoza – voćni šećer – može da bude opasna ukoliko se s njom preteruje. Povišen unos fruktoze dovodi do većeg opterećenja insulina, a uz to oštećuje i zubnu gleđ, goji i uništava kožu.

HRANA PRŽENA NA ULJU

Namirnice pripremljene na visokim temperaturama oslobađaju slobodne radikale, koji izazivaju ćelijsko oštećenje kože. Izlaganje slobodnim radikalima ubrzava proces starenja zbog unakrsnog povezivanja, koje utiče na molekule DNK i slabi elastičnog kože. Uz to, previše soli može da dehidrira kožu i učini je sklonijom borama.

Pexels

BELI HLEB

Namirnice s visokim glikemijskim indeksom, poput belog hleba, podstiču upalne procese u organizmu, što je povezano sa starenjem, stoga sa pogačom i božićnom česnicom budite umereni.

 

Komentari (0)

Loading