Celebrity News

Udruženje za ravnopravno roditeljstvo oglasilo se povodom Severininog slučaja: Situaciju rešavajte van medija!

Udruženje za ravnopravno roditeljstvo oglasilo se povodom Severininog slučaja: Situaciju rešavajte van medija!

Nakon što se oglasio Opštinski sud iz Zagreba povodom Severininog slučaja gde je mali  Aleksandar pripao ocu, biznismenu Milanu popoviču, sada i hrvatsko udruženje za ravnopravno roditeljstvo ima mišeljnje o celom ovom slučaju.

Naime, u svom saopštenju podseća da se od svojg osnivanja zalažu za ravnopravno roditeljstvo, a to znači za ravnopravnu i jednaku podelu roditeljskih odgovornosti.

Takođe, kako piše Tportal.hr od samog se početka, zalažu se da se roditeljske kompetencije ne procenjuju prema polu, već prema stvarnim roditeljskim veštinama.

Podsetite se kako je Severina Kojić samo nekoliko nedelja od presude govorila o mučnoj bitki za starateljstvo!

- Ne možemo i ne želimo ulaziti u konkretan slučaj o kojem je poslednjih dana reč u medijima. Ne možemo, jer se sa ovim slučajem nismo dovoljno dobro upoznali i preostaje nam samo verovati procenama stručnih službi za koje vjrujemo da profesionalno i etički obavljaju svoj posao. Kao uduženje bolno smo svesni da je hrvatsko pravosuđe u slučajevima povere djeteta na zajednički život i dalje nepravedno prema deci i očevima i da je u velikoj većini slučajeva majka ta kojoj se dete povjerava, dok se očevi moraju boriti za minimum kontakta s decom. Struka je danas jednoglasna u oceni da takav model zakida sve uključene: i decu i majke i očeve, te da ga je potrebno menjati. S tim u vezi, pozdravljamo svaki pomak u smeru ravnopravnije podele roditeljskih uloga i prema većoj i kvalitetnijoj uključenosti očeva u život njihove djece - poručuju u saopštenju.

Ekskluzivni video: Pogledajte kako mali Aleksandar doziva majku Severinu i kako se zabavlja na njenom koncertu u Beogradu

- To što je neto majka ili otac nije odmah sinonim za dobrog ili lošeg roditelja ili roditelja koji bi trebao imati bilo kakvu prednost u bilo čemu nad onim drugi - dodaju.

Što se pak tiče starateljstva nad Severininim sinom, u udruženju za ravnopravno roditeljstvo, smatraju da se slučaj u najvećoj meri treba rešavati van medija.

- Apelujemo na obe strane, na njihove pravne zastupnike i sve uključene da se uzdrže od iznošenja pojedinosti slučaja koje bi mogle nepotrebno izložiti malodobno dete javnosti jer to zaista nije u interesu deteta. Ravnopravno roditeljstvo je borba za prava dece a ne linč na roditelje - zaključuje Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo a prenosi Tportal.hr.