Lifestyle

Otmeni meni: Savršena trpeza za iznenadne goste

Otmeni meni: Savršena trpeza za iznenadne goste

Otmeni meni ne mora da sadrži bezbroj jela da bi bio pravo gurmansko uživanje i praznik za oči i nepca. Ako vam dolazak iznenadnih gostiju predstavlja pritisak, predlažemo vam dva zanimljiva i jednostavna recepta – predjelo, aromatične kanapee s brusnicama, primer savršene fuzije ukusa i fantastično hrskavo pečenje koje se topi u ustima

PEČENJE S RUZMARINOM

Za 4 osobe
PRIPREMA 5 SATI I 15 MINUTA

SASTOJCI:
3 kg svinjskog buta ili plećke
5 kašika ulja
2 kašike sirćeta
2 kašike soli
4 šargarepe srednje veličine
2 grančice ruzmarina

PRIPREMA:
Meso dobro operite, osušite papirnim ubrusom i posolite sa svih strana. Stavite ga u prethodno nauljenu posudu, tako da kožica bude okrenuta nagore, pa je prelijte sirćetom. Kiselina će tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osetiti. Oko svinjetine sipajte šolju-dve hladne vode i posudu ubacite u rernu zagrejanu na 250 stepeni. Posle par minuta temperaturu smanjite na 160 stepeni i pecite pet sati. Kada sve bude gotovo, jelo dekorišite šargarepom i ruzmarinom.

Doterajte liniju posle praznika: Pikantni plavi patlidžan na trpezi (recept)

KANAPEI OD GUŠČIJE DŽIGERICE I BRUSNICA

Za 4 osobe
PRIPREMA 45 MINUTA

SASTOJCI:

20 kriški hleba
500 g guščije džigerice
70 g slanine
70 g svinjskog mesa
70 g teleće džigerice
250 ml belog vina
čašica konjaka
3 čena belog luka
so
biber
peršun
mirođija
majčina dušica
400 g suvih brusnica
4 kašike smeđeg šećera
2 kašike meda
6 kašika soka od limuna
20 g putera
20 g sitno seckanog đumbira
2 grančice ruzmarina

PRIPREMA GUŠČIJE PAŠTETE:

Čašicu francuskog konjaka, vina, belog luka i peršuna izmešajte. U dobijenu marinadu ubacite guščiju džigericu, preklopite folijom i ostavite preko noći da odstoji. Teleću džigericu, slaninu i svinjsko meso iseckajte na kocke i propržite. Ohladite, izmešajte sa začinima iz marinade, a zatim dodajte guščiju džigericu, mirođiju i majčinu dušicu. Posolite, pobiberite po želji, pa sve sameljite u mašini za meso dok ne dobijete paštetu.

TOP 2 fit recepta s OVOM nutritivno veoma kvalitetnom namirnicom

PRIPREMA SOSA OD BRUSNICE:

U dublju šerpu stavite 300 g brusnica, šećer, med i malo vode. Nakon 15 minuta kuvanja na srednjoj vatri dodajte čašu vode, puter, sok od limuna, đumbir i ruzmarin pa sve dobro promešajte.

PRIPREMA ŽELATINA:

U posudi pomešajte želatin sa četiri kašike hladne vode. Ostavite 10 minuta da nabubri, a potom ga lagano zagrejte, uz stalno mešanje. Nekoliko minuta kasnije dodajte mu 100 g brusnica i kuvajte dok smesa ne postane kašasta. Sipajte u dublji pleh i ostavite u frižideru da se ohladi.

DEKORISANJE KANAPEA:

Kriške hleba za početak tostirajte, a potom opsecite i nožem kako biste dobili pravilne krugove. Isto uradite i sa želatinom, a zatim ređajte red hleba, red želatina i opet hleba. Guščiju paštetu stavite u špric i njome dekorišite gornji deo kanapea. Odozgo pospite sos od brusnica i stavite list peršuna.

Ne mora biti tradicionalno da bi bilo ukusno: Srpkinje opasno dobro prave i ovakva jela