Lifestyle

VANJA PUŠKAR, osnivač i kurator New Balkan Cuisine koncepta - ČAROLIJA BALKANSKE KUHINJE

Vanja Puškar, jedan od naših najpoznatijih kuvara, u kulinarstvu je video prostor za istraživanje i kreativnost.

VANJA PUŠKAR, osnivač i kurator New Balkan Cuisine koncepta - ČAROLIJA BALKANSKE KUHINJE

Ponesen duhom balkanskog podneblja, svoju energiju usmerio je ka otkrivanju specifičnih ukusa koji nastaju kao rezultat kombinovanja domaćih proizvoda sa naših prostora. Strast prema hrani jedna je od zajedničkih odlika naroda ovog podneblja, te je prostora za ponudu različitih ukusa mnogo. Pitali smo ga kako ispoljava svoju strast prema kuvanju i šta je sve potrebno da bi jedna kuhinja dobro funkcionisala.

Kako ste počeli da se bavite kuvanjem i izabrali ga za svoju profesiju?

Kao jako mlad, već u trećem razredu osnovne škole sam počeo da komuniciram ideju da ću postati kuvar kad porastem. Kao i kod svakog klinca tu je uvek bilo dosta paralelnih maštarija, ali se kuvarstvo zadržalo. Višedimenzionalnost kreativnog izražavanja je to što me i danas vozi kada je u pitanju kuvanje. Da li na livadi ili u restoranskoj kuhinji „loženje“ je uvek prisutno. Hranom gradimo poseban odnos, nadražujemo čula i poigravamo se sa emocijama.  Ukusi nas vode od sećanja do novih doživljaja…

Možete li nam objasniti ideju koja stoji iza koncepta New Balkan Cuisine?

New Balkan Cuisine koncept je redizajn balkanske kuhinje. Utemeljen na lokalnim životnim namirnicama. NBC je način da sebi objasnimo zašto osećamo toliku povezanost sa ovim podnebljem, a kroz to upoznajemo istomišljenike koji dele iste vrednosti kada je u pitanju hrana. Potreba za hranom evoluira, a nju treba da prati forma…Osim esencijane potrebe da jedemo kako bi u telo uneli hranljive materije neophodne za njegovo nesmetano funkcionisanje, hrana postaje i polje uživanja, razmene iskustava, emotivnog vezivanja, razumevanja, komuniciranja dubljih poruka i jačanja svesti o prirodi i skladu sa njom. Kroz NBC želimo da prezentujemo lepotu balkanskog podneblja i kroz to probudimo poštovanje i ljubav prema onome što nas okružuje. 

Šta je najvažnije u jednoj kuhinji?

Namirnice, osoblje, oprema….kuhinjski trougao.

Koji uređaji su vam pomogli u razvoju biznisa? 

Ne bih mogao da izdvojim grupu uređaja koja mi posebno znači, sve je bitno i deo je kuhinjskog zupčanika. Recimo da je grejna ploča nezaobilazna i da se pri radu na njoj osećam najprisutnije u procesu kuvanja. Pratim svaku promenu i nekako najviše imam taj doživljaj da je sve u mojim rukama. 

Da li biste neki uređaj posebno preporučili, na osnovu svog bogatog iskustva?

Uvek uživam dok radim na ugradnoj ploči sa integrisanim aspiratorom. Brend Miele ima fenomenalna rešenja u ovoj, a i mnogim drugim kategorijama. Funkcionalnost, pouzdanost, dizajn, sve je tu. Rad sa apsolutnim uživanjem

Promo

 

 

 

Komentari (0)

Loading