Celebrity News

Lavina tuge i bola: Poslednji pozdrav glumačkoj legendi Borisu Komneniću

Sahrana Borisa Komnenića okupila je brojne kolege i prijatelje glumačke legende, koji su pristigli na Novo groblje kako bi mu uputili poslednji pozdrav. Među prvima su stigli: Voja Brajović, Branislav Zeremski, Svetozar Cvetković, Nela Mihajlović, Nebojša Dugalić i mnogi drugi.

Lavina tuge i bola: Poslednji pozdrav glumačkoj legendi Borisu Komneniću

Sahrana Borisa Komnenića na Novom groblju povezala je pozorišni i filmski krem društva koji se pognutih glava i tihim jecajima otpratio od velikana srpskog glumišta. Posle opela, kojem su prisustvovale brojne kolege, tužna povorka krenula je ka Aleji zaslužnih građana, gde je Komnenić sahranjen.

Ata Images

 

Glumac Boris Komnenić ostaće upamćen kao čuveni televizijski lik Saše Guze Popadića u seriji "Bolji život", ali on je ostavio mnogo više od jedne uloge. Na svom početku, već na  Fakultetu dramskih umetnosti bio je prepoznat kao favorit na klasi i postao je miljenik profesora. I, umesto da tu prednost iskoristi u pravljenju karijere kao profesor, iskoračio je izvan akademskih svodova i krenuo svojim putem. Potvrde su vrlo brzo stigle: pozorište, film i televizija su ga prigrlili. Njegova duhovitost, specifičan šarm, britka inteligencija, široko obrazovanje, oduvek su ga izdavajali od drugih.

Među filmskim i televizijskim naslovima u kojima je igrao su "Bal na vodi", "Špadijer jedan život", "Gore dole", "Vratiće se rode", "Miris kiše na Balkanu", "Sinđelići", "Apofenija" i drugi. Proglašen je prvakom drame Narodnog pozorišta čiji je bio stalni član još od 1984. godine. Žalimo za ulogama u kojima ga nismo gledati.

Ata Images

 

Komemoraciji Borisu Komneniću u Narodnom pozorištu koja je bila ranije danas prisustvoli su glumci, reditelji i kulturne ličnosti među kojima i vidno uznemirena Dragana Mićalović koja nije mogla da sakrije suze.

Potresan govor Nebojše Dugalića: Sve verujem da ćeš nam se javiti sutra, banuti od nekud

Prvak Drame Narodnog pozorišta Nebojša Dugalić oprostio se od svog kuma teško čitajući napisani govor, koji je mnoge potresao.

Ata Images

 

- Boris je bio najnežniji lirski cinik. Možda ćutnja i reči nisu ništa drugo do bolno preživljavanje onih koji nasleđuju smrt prijatelja, ali bojim se da u ovom trenutku niko ne može da zamukne dovoljno tiho, ali ni da izusti nešto što bi zaličilo na Borisa Komnenića i na to koliko ga volimo i koliko nam znači. Pitam se kako govoriti i ćutati o smrti onoga koji nas je ceo život učio kako se umire od smeha - kazao je Dugalić.

Ata Images

 

Na poseban šeretski način nastavio je govor u stilu njihovog zajedničkog druženja:

- Sve verujem da ćeš nam koliko već sutra svima poslati poruku, trijumfalno zadovoljan kako si izlažirao sopstvenu komemoraciju, a kao razlog za svoj ne dolazak na isto navodiš neki od svojih remek izgovora. Imao sam sinhrono plivanje, počeo mi je „fašen vik“, trka na štiklama i slično. Sve mislim banućeš od nekud i pitati „ljudi gde ćete za novaka?“ ili da ćeš izaći na scenu i zahvaliti se na sahrani o državnom trošku. Kao i na mogućnosti da u Aleji zaslužnih građana sa viđenijim pokojnicima vodiš pametne razgovore. Zato učini nam svima bani nam od nekud da se smrtno naljutimo na tebe zašto si se sa nama ovoliko neslano našalio? Govoriti ili ćutati o tebi sada, znači birati između nepodnošljivog i nemogućeg. A sve kada bi smo sasvim zaćutali, iz nas bi samo govorilo sve šta si nam bio, a pogotovo ono što nismo sa tobom stigli da ispričamo… Mnogo toga si mi ostao dužan, zajedničku kafu u Puli sa Džojisom, zajedničko lutanje Volgom po Rusiji, da radimo Manov „Čarobni breg“, Dostojevskog... Da zamišljamo kakva je bila smrt, Tana od Kodora, kada mi ništa u životu nije tako stajalo, kako se sa životom rastao.

Ćerka Nike sve vreme je neutešno plakala za ocem, dok su je njegove kolege i prijatelji zagrljajem tešili. Nike, koju je dobio u braku sa Rene Penanen, od koje je inače bio razdvojen zbog rata, bila je sva u crnini i nije mogla da se smiri, dok su joj prisutni prilazili i izjavljivali saučešće.

Ata Images

 

Podsetimo, čuveni glumac preminuo je u 64. godini, nakon teške bolesti. Prvak drame u Narodnom pozorišu u Beogradu rođen je 29. marta 1957. godine u Puli.

 

 

Komentari (0)

Loading