Story Café

Melanija Tramp: Od pepeljuge do prve dame (foto)

Melanija Tramp: Od pepeljuge do prve dame (foto)

Predsednik Amerike i njegova supruga danas žive u prestižnoj Beloj kući, ali pre ovog doma u Vašingtonu, kao i stana u kuli u Njujorku, Trampovi su imali različite početke jer dolaze iz potpuno suprotnih socijalnih miljea, pa je interesantno videti kako je izgledao njihov prvi dom

Čuvena Bela kuća u Vašingtonu imala je brojne stanare u svojoj bogatoj istoriji, ali niko tu nije došao na lagan način. Zaslužiti četvorogodišnji boravak u ovoj rezidenciji znači dobiti podršku većinskog dela Amerike na izborima, a samo političari znaju koliko to nije lak posao. Opet, postoje i drugi putevi koji vode do Bele kuće. Supruge američkih predsednika imaju raznovrsna porekla i priče koje stoje iza njih, a njihove putanje do Pensilvanijske avenije broj 1600 često bivaju interesantnije od predsedničkih. Takav je slučaj i sa 45. predsednikom SAD Donaldom Trampom (71) i njegovom suprugom Melanijom (47), koja je do ove adrese prevalila duži put od svojih prethodnica. Ovo, međutim, nije priča o Beloj kući, niti o životu dvoje supružnika u njoj. Period kada su oboje tek započinjali svoje živote i karijere, i kuće u kojima su boravili pre nego što su uopšte upoznali jedno drugo, a kamoli se uselili u predsedničku rezidenciju, posebno je zanimljiva tema.

Naravno da su se ti putevi veoma razlikovali. Za Donalda Trampa put je bio posut ružama i ptičjim mlekom. Njegov otac Fred Tramp bio je takođe uspešan preduzetnik i sagradio je svom sinu vilu u ekskluzivnom delu Kvinsa, u Njujorku, koja ima 23 spavaće sobe i devet kupatila. Današnji američki predsednik uselio se u to zdanje kada je imao samo četiri godine i u njemu je proveo ostatak detinjstva. Zapanjujuća raskoš ovog doma u svakom pogledu zasenjuje Belu kuću, kao što su to uglavnom činili i ostali domovi "lidera slobodnog sveta“ i čine da izgleda kao da je Donald selidbom u Belu kuću prešao iz više u nižu kategoriju.

Melanija je stanovala u malom stanu u Sevnici, da bi potom prešla u veći prostor, kuću na sprat u istom mestu. Socrealistički stil te betonske zgrade nadaleko je prepoznatljiv i potpuno je suprotan u odnosu na raskoš Donaldove rezidencije u Njujorku

Velelepna vila u kojoj je odrastao Donald Tramp

Mada je Donald već po rođenju bio predodređen za uspeh, njegova sadašnja supruga Melanija morala je da sve izgradi sama. Dok je ona odrastala u malom mestu u Sloveniji, s tatom prodavcem automobila i majkom krojačicom, Tramp je uveliko bio u svojim kasnim dvadesetim i posedovao nekoliko gigantskih firmi.

Melanija, tada Knaus, nije ni slutila kakav je život očekuje, premda joj ni ambicije nije nedostajalo. Sevnica, mesto na jugoistoku Slovenije koje broji oko pet hiljada stanovnika, u to vreme centar tekstilne industrije u Jugoslaviji, bila je svet za malu Melaniju koja je i tada želela mnogo više. Najpre je stanovala u malenom stanu, da bi potom prešla u veći prostor, stan na sprat u istom mestu.

Zgrada u Sevnici u kojoj je Melanija odrasla

Socrealistički stil te betonske zgrade nadaleko je prepoznatljiv i potpuno je suprotan u odnosu na raskoš Donaldove rezidencije u Njujorku. Pohađajući Osnovnu školu "Sava Kladnika“ maštala je da postane model, što će ova plavooka lepotica nedugo zatim i ostvariti.

Melanijina osnovna škola

Nije da se u Sevnici nisu ponosili Melanijom i tokom njenih uspešnih dana manekenisanja, ali danas, kada je ona prva dama Amerike, a verovatno i sveta, svoje oduševljenje stanovnici ovog mesta jednostavno ne mogu da sakriju. Ovo mesto, ali i brojna druga u Sloveniji, prepuna su bilborda s Melanijinim likom koji se koristi u raznorazne promotivne svrhe, a početkom godine, po imenovanju Trampa za predsednika, pravi hit u ovoj zemlji bio je brend čokolade "Prva dama“, koji se prodavao u enormnim količinama. Poznato je da je gradić danima slavio njihovu pobedu na izborima.

Dani skromnog detinjstva u Sevnici daleko su iza Melanije. Pre nego što će postati stanovnica Bele kuće, nekadašnja manekenka dugo je živela sa suprugom Donaldom u "Tramp kuli“ u Njujorku, gde je podigla njihovog sina Barona, koga su dobili godinu dana posle venčanja.

Prelazak u Vašington teško joj je pao, pa ga je i napravila tek nedavno, dok se Donald tamo preselio već u januaru. Danas i njeni roditelji stanuju u Americi.

Slovenija je za Melaniju sada samo daleka uspomena.