Celebrity News

Elizabet Harli u suzama: BOLEST JE U POODMAKLOJ fazi, svi smo poraženi!

Elizabet Harli u suzama: BOLEST JE U POODMAKLOJ fazi, svi smo poraženi!

Britanska glumica Elizabet Harli otkrila je u emisji „This Morning“ da njena prijateljica boluje od raka dojke.

Elizabet je prvi put progovorila o tome koliko ju je pogodilo saznanje da njena prijateljica, koja ima četrdesetak godina, udata je i ima decu, boluje od raka koji je već u ozbiljnom stadijumu.

- Moja jako dobra prijateljica je krila da je napipala kvržicu na dojci. Nedavno sam saznala. Kada je otišla kod doktora saznala je da je rak već u poodmakloj fazi. To je nešto što nas je sve porazilo - otkrila je glumica.

Harlijeva je inače ambasadorka kampanje borbe protiv raka dojke koju vodi Este Lauder.

- Stalno podsećam svoje prijateljice da treba da se kontrolišu. Na svoju prvu mamografiju otišla sam na svoj 40. rođendan. Od tada idem redovno svake godine - kaže glumica, kojoj je baka umrla od raka dojke 1992. godine.

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke, a statistika obolelih žena u Srbiji je potresna.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", za godinu dana zabeleženo je 3.700 obolelih i 1.650 smrtnih slučajeva. Kod nas je, kažu stručnjaci, nešto niži rizik obolevanja od raka dojke, ali kada se uporede podaci o smrtnosti, žene u Srbiji su odmah posle Makedonki pod visokim rizikom umiranja od raka dojke u odnosu na druge žene u Evropi.

Na 100.000 žena od karcinoma dojke kod nas oboli 54,3, a umre 19,7. Čak u 13 okruga učestalost obolevanja je viša nego u ostatku zemlje. Tako žene u Pirotskom i Rasinskom okrugu gotovo dvostruko češće obolevaju od karcinoma dojke nego u drugim regionima, ali je recimo u Pčinjskom okrugu stopa obolevanja trostruko niža od prosečne u Srbiji i iznosi 16,4 na 100.000 žena.

Najviše stope obolevanja registruju se u populaciji od 60. do 74. godine, a blagi porast mortaliteta od karcinoma dojke beleži se već od 45. godine, ali je najveća smrtnost od ove bolesti i dalje među ženama od 60. do 69. godine. Stručnjaci to povezuju sa činjenicom da se žene kasno javljaju lekaru, kada je maligna bolest već u uznapredovalom stadijumu, odnosno već su prisutne udaljene metastaze na susednim organima.